Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Až bude v případě reálného zájmu obou rodičů svěřováno dítě matce v 50 až 60 procentech případů (a otci logicky ve 40 až 50 procentech), jistě ubude střídavé péče.

Nemíním střídavou péči příliš podporovat, ovšem generelizovat z jediného (reálného?) případu je hrubý nesmysl.

Mimochodem: My jsme po rozvodu "střídavku" neměli - děti byly pár let před dospělostí. Přesto byly častěji u nás něž u mámy. Moje druhá žena má mnohem vyšší empatii.

0 0
možnosti
IK

Střídavka je, podle mého názoru, hloupost. Jak z praktického, tak ze sociálního hlediska. Je to přesně ten typ utopiského projektu, který vypadá krásně na papíře a praxi je na nic.

Dcetra má dvě kamarádky postižené tímto šalamounským řešením neschopnosti dospělých a obě jsou z toho nešťastné, resp. už jen jedna, druhá si vydupala trvalou péči jednoho rodiče s návštěvami u druhého.

Nejzákladnější problémy jsou dva - praktický a sociální.

Praktický problém je, že to, co zrovna potřebuje nebo jenom chce, má samozřejmě v druhé domácnosti, ať už se jedná o oblečení, školní pomůcky, knížky nebo elektroniku. Představa propagátorů střídavky, že totiž dítě bude mít všechno dvakrát, je samozřejmě v praxi nerealizovatelný nesmysl.

Sociální problém spočívá v tom (a na to si stěžovaly dceři obě dívky), že ani v jedné domácnosti nejsou doma, pořád se cítí jako na návštěvě, vadí jim změny domácího režimu, zvyků i stylu komunikace. A to, kupodivu, bez ohledu na to, jestli ten který rodič má už nového partnera nebo dokonce rodinu.

Uznávám, že dvě pubertální dívky nejsou příliš velký statistický vzorek a informace mám zdruhé ruky, ale shoda postojů (dívky se navzájem neznají) je dost nápadná. Pomíjím individuální problémy, jako že jedna z dívek měla nepříjemné konflikty s otcem, který nesouhlasil s výchovnými postupy matky, takže dceru při pobytu u sebe nekompromisně převáděl na svůj model výchovy, v jedné domácnosti zase dotyčné dívce vadilo, že není respektován její majetek, takže v její nepřítomnosti je věcmi manipulováno (nevím jestli třeba v rámci úklidu, nebo si je někdo půčoval, ale ve výsledku je to jedno) - to už je individuální záležitost .

Podle mého přesvědčení děti chtějí především stabilitu, tedy jeden domov, byť i nedokonalý, ale známý a jistý. Myslím, že dítě by mělo být v péči jednoho rodiče a druhý by měl mít možnost se s ním neomezeně stýkat - ovšem s ohledem na přání a zájmy dítěte.

10 0
možnosti
Foto

J43a75n46a 51M37a78j58o46v35á

19. 10. 2018 14:37

V pubertě už je pozdě, to už se děti usazují v jedné z rodin, v té, která je jim bližší a je potřeba to tak brát. Střídavku jsem zažila a je náročnější pro dospělé než pro děti.

Mít vše dvakrát je, věřte mi, ten nejmenší problém...

Dneska žije každé ze dvou dětí v jiné z rodin tak, jak si to v jejich hlavách právě v pubertě "sedlo". Komu z nich se bude lépe dařit, ukáže až čas.

0 0
možnosti
Foto

To není střídavkou. Ale chudák holka.;-(

3 0
možnosti
BH

Problém je, že neustálým finančním podporováním asociálů se množství podobně týraných dětí nezmenší.

Možná v některých případech dostanou do ruky také sušenku z automatu...

0 0
možnosti
LB

Ani jedno z týraných či zanedbaných dětí, které jsem viděla, nebylo z rodiny asociálů, ale z (navenek) slušných rodin a ve všech případech šlo o biologické matky, nikoli o macešky.

Měli jsme dobrou zkušenost se sociálkou. Pokud jsme ve škole měli důvodné podezření, že s dítětem není všechno v pořádku, neřešila to sama škola, ale upozornili jsme (nám přidělenou) sociální pracovnici, která iniciovala diskrétní místní šetření a pokud se podezření potvrdilo (a to se bohužel potvrdilo ve

100 % podezření) sociálka konala ve spolupráci s policií. Některé tyto případy skončily až u soudu.

A ještě jedno měly tyto děti společné, nikdy nešlo o Vašíka nebo Aničku, všechny ty děti měly cizokrajně znějící křestní jména... (Pamatuji si je i po letech...)

0 0
možnosti
Foto

Některé děti;-( Hezký den, Ivčo!:-)

1 0
možnosti
Foto

H30a97n50a 29V85l25k20o52v56á

19. 10. 2018 8:32

R^R^R^ Jasné, výstižné. Podobné zkušenosti popisují i učitelky a dětští psychologové.

Ovšem čekej nálet "rozhněvaných mužů za střídavku" a jedné jejich fanynky, která sice učesanějším slovníkem ale podobným obsahem hájí z pozice té "nové" manželky střídavku zde.

5 0
možnosti
VH

Proč nepíšete také o "novém" tatínkovi. Případně o dítěti v otcovské péči?

1 0
možnosti
JS

Macecha... co k tomu říct. Snad jen to, že ta moje alespoň nebyla vulgární...

0 0
možnosti
Foto

...ale poznamenala tě na celej život...:-(

0 0
možnosti
Foto

Ivanko, s holčičkou opravdu moc soucítím. Některé děti jsou už na startu do života tak citově znevýhodněny a svými nejbližšími mrzačeny, že pak mají v dospělém životě velký problém. Je to smutný:-(.

4 0
možnosti
Foto

Paní Dianová, nespojujte střídavku s nějakou ludrou. Ta by dělala podobné scénky, i kdyby si brala dítě na víkendový styk nebo prázdniny, tj. v jakékoliv situaci. Jestli matka dítěte střídavce bránila, holčička má mimořádnou smůlu na ženy kolem sebe, primitivní matka i primitivní macecha. Snad to pro ni bude poučením do budoucna, aby sama jednou taková nebyla. Nemůžete promluvit s otcem, aby macechu srovnal?

4 3
možnosti
Foto

Ta holčička byla tak vystresovaná, že to musí být delší dobu. Myslíte, že vnímavý táta by to nepoznal? Já mám obavu, že malá má smůlu i na otce :-(

9 2
možnosti
  • Počet článků 629
  • Celková karma 32,50
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš", ...a také Danajka.  Psát mi můžete na ohlasynablogdanajka@seznam.cz             Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy