Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dej mi znamení

Dobře si pamatuji ten den. Sluneční paprsky se prodíraly skrz štětinaté větve starých borovic, vzduch voněl vodou z nedalekého rybníka a šťastnými výkřiky dovádějících dětí. Písek na pláži mě pálil do šlapek a já koukala do nebe.

Usmívala jsem se, protože jsem zde nebyla sama a nemohla jsem si zoufat i navenek. Kdybych mohla, tvář by mi zkameněla úlekem a otevřené oči by se zalily slzami. Do srdce mě bodlo poznání. Jeho osten se mi nemilosrdně obracel v ráně, abych už konečně pochopila a přijala to. Přijala fakt, že celý život budu sama. Jako dosud, tak navždy. Nemohla jsem tu hrůzu dát najevo, natož o ní mluvit. Nebyla to ani tak hrdost, co mi v tom bránilo, jako vědomí, že okolí by mi moje rány s chutí posolilo, aby bolest byla ještě palčivější, a to by mě zabilo.  

Jako dítě jsem si donekonečna malovala obrazy velkého domu. Žlutá fasáda, červená střecha. Bílý komín se stříškou, aby do něj nenapršelo. Byla jsem romantická i praktická. Hodně stromů a kytek. Tráva. Potůček. Všude kolem pobíhali psi a děti. Pečlivě jsem vybírala a připisovala jména. Počet se stále zvyšoval, protože milých duší a lásky není nikdy dost. Ten dům měl hodně oken a z každého vyhlížela nějaká rozesmátá tvář. Ano. Čekal mě nádherný život v tomto krásném domě a já se na něj velmi těšila.

Čím déle jsem chodila po světě, tím silnější bylo moje podezření, že ten dům, který jsem si malovala, ve skutečnost nebyl pro mě.  Možná neprošel kolaudací, možná se mi do něj někdo nastěhoval a já nebyla dost rozhodná, abych se domáhala svých práv, takže si ho místo mne užíval někdo jiný. Možná ten dům vůbec neexistoval. Nevím.

V ten den, co jsem se tak hrozně a jasnozřivě lekla, mi bylo sedmnáct let a kousek k tomu, a já na něj nikdy nezapomněla. 

Když jsem tě poznala, už nám stačil malý domek se třemi okny. Ten původní, velký už bychom nezaplnili. Jenom bych zbytečně myla nepotřebné skleněné tabulky a rámy. Nepotřebovala jsem ani žádná dětská jména, jenom ta psí. Na některé věci už bylo nenávratně pozdě. Na některé ale ne! Ty jsi si přinesl svoje jméno s sebou: LÁSKA. Bože, ta byla! A ty, tys byl! A my, najednou konečně my, my byli! 

Do mého života jsi vstoupil jako Bůh. Vždyť v Písmu svatém se praví, že Bůh je láska! Často jsem si říkala, Bože, tohle všechno je opravdu moje? Přišel jsi ke mně? Ty víš, že to není rouhání, viď, že to víš? Byla jsem najednou úplná a vím, že i ty. A moje oči, přimhouřené na slunci, se odvážně otevřely, nohy se rozběhly vstříc životu, který nám kynul a voněl v ústrety. Živote, konečně! Díky, díky, díky.

Ani teď se nebudu rouhat. Nevyčítám, nežaluju, nepláču; stejně už nemám žádné slzy. Oči mám opět zavřené a jenom slyším šelestění padajících listů. Dej mě pod nějaký pěkný strom, slyším opět. Bude mi útulně. Mám rád stromy. Zcela samozřejmě jsem přitakala. Veverky, ptáčci. Jasně. Nikdy jsme si nelhali. Je to můj Bůh, stejně by to hned poznal. A navíc- sám to přece věděl. Sedmička je moje šťastné číslo, říkával jsi. Já odporovala: ne, šťastné číslo je dvojka! Za mě jedině dvojka, smála jsem se šťastně! Sedm krásných let. Možná krátkých, ale tak plných! Tak šťastných. Tak dokonalých! A teď tu jsme spolu pod tím tvým stromem, ze kterého se pomalu houpavě snáší první barevné listy. Víš, že jsem tady? Víš, že jsem tě uložila pod ten strom se strakatou, jakoby maskáčovou kůrou s ježatými, kulatými plody? Víš, že tě pořád miluju? Víš to, víš? Jo?

Ať nezvítězí můj tehdejší pocit zmaru a beznaděje, ať můžu zůstat vděčná, ať už se tu sama nebojím, prosím tě, prosím...

Dej mi nějaké znamení!

 

 

Autor: Ivana Dianová | úterý 17.10.2023 2:19 | karma článku: 39,68 | přečteno: 1057x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 20,06 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

Nevím přesně, zda je to dar nebo prokletí. Jsem pro jistou skupinu obyvatel nepřehlédnutelná a neodolatelná. Vlastně s tím nic nechci dělat, i kdyby to šlo, když se tak nad tím zamýšlím.

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 24,67 | Přečteno: 963x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,71 | Přečteno: 10400x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma: 30,19 | Přečteno: 908x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Kšeft století

Nejsem obchodně zdatná. Vůbec. Nemám v sobě to pnutí a když se občas snažím v tomto směru něco podniknout, kdekdo mě dokonale očůrá. Tím víc mě fasinují lidé, kteří to mají naopak, zejména když tím nepoškozují druhé.

21.3.2024 v 14:46 | Karma: 32,00 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 629
  • Celková karma 32,42
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš", ...a také Danajka.  Psát mi můžete na ohlasynablogdanajka@seznam.cz             Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy