Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A zase do školy, těšíte se?

Ne, nemá to být provokace ani vůči žákům, studentům či jejich rodičům, ani vůči učitelům. Dokonce to není ani masochismus!

Moje dcera se do školy těší i netěší, jak mi poněkud tajemně sdělila. Těší se na holky a možná ještě víc na kluky ze třídy, vzrušuje ji otázka, s kým bude letos sedět a jestli jí dovolím ten černý "kroptop" s výstřihem (nedovolím), a také je zvědavá na novou paní učitelku. Je to už třetí učitelka, ty dvě předchozí byly skvělé, každá jiným způsobem, a daly jí, potažmo ostatním dětem, opravdu hodně. Obě oplakala, když odcházely.

Druhá dcerka se také těší, i když trošku zdrženlivěji, samozřejmě hlavně na společnost ostatních dětí ve školce, na novou noční košilku se slonem a žirafou, kterou jsme pro tuto příležitost pořídily, na nové bačkůrky, a tak celkově.

Já se těším i netěším, protože...vstávání! (Dvouměsíční pobyt na chatě mě totálně morálně rozložil. Ponocování do dvou do rána, vyspávání do devíti, snídaně v noční košili u stolu pod borovicí, žádný spěch, žádná hoňka...) Protože...shánění obalů na roztodivné tvary učebnic! Neví někdo, proč nemohou být učebnice stejného formátu, stejně tak sešity a pracovní sešity? Nehraničí to už s týráním dětí a rodičů? Protože...nákupy, shánění, tření se v tlačenicích podobně postižených lidí v obchodech? Au, říkám, au!!!

Když jsem chodila já na základku, bylo to všechno nějak jednodušší. Nebo se mi to zdá? (Za mých mladých let byl sníh bělejší, slunce zářivější, a tráva zelenější a bez klíšťat...?) Možná to bylo tím, že většinu toho řešila máma, já jsem si jen přála. Moje první taška do školy! A penál? Zašly jsme s mámou do Papírnictví na Bělehradské, dva tři schůdky a octla jsem se v ráji, kde to tak nádherně vonělo! Tašek bylo jen pár typů, a ještě méně barevných možností. Nedalo se nic dělat. Chtěla-li jsem už tehdy plavat proti proudu, a to já jsem chtěla, s touto potřebou jsem se zřejmě již narodila, nemohla jsem přijmout červenou brašnu s červenými odrazovými sklíčky, jakou mělo 99% mých spolužaček. Musela jsem si zvolit tu oranžovou, na které byla vyobrazená formule! Miluju oranžovou- jako jediná z rodiny, chápete! A penál jedině zelený!

Všechno jsem si to večer pěkně připravila k posteli a radostně fetovala vůni novoty. K tomu nové cvičky, boty na přezutí... Měla jsem z toho všeho velkou radost! A když jsem později  nadepisovala nové sešity, ta předsevzetí, jak budu takhle krásně psát po celý rok, ne-li déle! Když jsem jim ale linkovala okraje, to jsem propadala trudnomyslnosti, to vám povím. Pěkně odměřit cenťák od kraje, bodnout tam kružítko za vytvoření značky a linkovat a linkovat jak ten vůl...Něco odporného.

A poprvé po prázdninách ve svátečním, všichni mimo mne opálení, včetně mě s vyšisovanými vlasy od slunce, s novou energií. Já coby zahradníkovo dítě vždy v ruce ty nejkrásnější "blumy" s asparágusem a ozdobnou mašlí, většinou jiřinky nebo astry; to si máma nikdy neodpustila. Měla učitele v úctě a myslím, že jako mnohočetná matka s nimi velmi soucítila...  A ta vůně novoty, nového začátku, ta byla tak vzrušující! Ještě dnes si ten pocit dokážu vybavit!

Mám první den ve škole ráda. Ať už jako máma, nebo jako učitelka. Ať už květiny na přivítanou posílám, nebo naopak dostávám. A přeju všem zúčastněným, ať z něj a celého nového školního roku mají co nejvíce radosti a pohody!

 

 

Autor: Ivana Dianová | sobota 2.9.2023 18:48 | karma článku: 36,59 | přečteno: 1608x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 20,45 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

Nevím přesně, zda je to dar nebo prokletí. Jsem pro jistou skupinu obyvatel nepřehlédnutelná a neodolatelná. Vlastně s tím nic nechci dělat, i kdyby to šlo, když se tak nad tím zamýšlím.

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 24,94 | Přečteno: 968x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,72 | Přečteno: 10403x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma: 30,19 | Přečteno: 908x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Kšeft století

Nejsem obchodně zdatná. Vůbec. Nemám v sobě to pnutí a když se občas snažím v tomto směru něco podniknout, kdekdo mě dokonale očůrá. Tím víc mě fasinují lidé, kteří to mají naopak, zejména když tím nepoškozují druhé.

21.3.2024 v 14:46 | Karma: 32,00 | Přečteno: 925x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, oznámil velitel ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 629
  • Celková karma 32,48
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš", ...a také Danajka.  Psát mi můžete na ohlasynablogdanajka@seznam.cz             Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy