Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezdomovcem snadno a rychle... a navždy?

Vídáme je denně. Někteří jenom bloumají ulicemi, obloženi igelitovými taškami s veškerým svým majetkem. Jiní se snaží nějak zaujmout kolemjdoucí, aby dostali pár drobných. 

Jeden bubnuje, druhý trápí foukací harmoniku, kytaru nebo flétnu, další jenom prosí, ať už s nějakou legendou, nebo s výmluvným výrazem v tváři poznamenané pobytem na ulici. Poměrně často doprovází tyto lidi jeden nebo i více psů- ušmudlaných, polohladových, ale naprosto odevzdaných svým pánům.

Někdo jim něco dá, jiný dělá, že neslyší, občas jim někdo vynadá nebo je dokonce napadne. Dráždí většinu z nás. A zase: k soucitu, k agresivitě, ke zbabělé akci slabocha, který sice domov má, ale jeho duše je špinavější, než hadry těch nejzanedbanějších "bezďáků".

Bylo mi souzeno poznat několik lidí bez domova blíže. Nemám radost ani z důvodu, proč se tak stalo, ani z toho, co jsem se o nich dozvěděla. Je to totiž hlavně velká bezmoc, a hláška "všichni jsme jenom lidé" je tu na místě jak hýždě na hrnci...

 

Alena

Dívka, vlastně teď už pár let mladá žena. Když ji před třemi lety propustili z dětského domova, před vchodem na ni čekala matka.  Alena byla překvapená. Vždyť maminku viděla naposledy tak dávno, že už si na ni prakticky nepamatovala! Matka ji objala a Alena byla v sedmém nebi. Šťastně poslouchala, jak se mámě po ní stýskalo! "Prostě přijela sociálka s policajtama a všechny mi vás ukradly! Ani jezdit na návštěvy jsem nemohla!" Teď, když slyšela, že má další sourozence, Alena zaplakala štěstím. Souhlasila s maminkou: budou žít spolu a už nikdy se nerozdělí!

Pár týdnů bylo vše zalito sluncem. Alenka dostala při odchodu z dětského domova jistou částku- pro začátek v novém životě. "To ti teda moc toho nedali," komentovala to matka, když jí je Alena předávala, ale lačně po penězích chňapla. Vždyť už to bylo na poslední chvíli! Matce a dalším sourozencům, kteří se postupně navraceli z ústavní péče, hrozila výpověď z bytu pro neplacení nájmu. Majitel jim čekal půl roku a dál čekat nehodlal. "Chrapoun jeden," ulevila si matka a zapálila si další cigaretu. "No, ale teď už bude dobře!"

Peníze byly takřka obratem spotřebovány a Alena začínala být čím dál víc na obtíž. Neuplynuly ani dva měsíce a matka ji vyhodila. Na ulici. "Ty můžeš šlapat, seš mladá a hezká,  můžeš si žít jako princezna!" To byla věta, kterou Alena od matky slyšela naposled.

Alena, absolutně neznalá, jak to v životě chodí, dopadla na chodník tvrdě. Pokoušela se dostat alespoň brigádu, ale marně. Nejdřív vadily tmavá pleť a stigma holky z děcáku, pak se přidala ošumělost a zanedbanost zevnějšku. Když se člověk nemá kde umýt a kde si vyprat, neumí si najít organizaci, která pomáhá, čas hraje výrazně proti němu. Našla si ji parta "přátel", kteří se jí "ujali". Samota se zmírnila, ale mělo to háček. Noví přátelé byli už protřelí, v naprosté většině závislí na drogách, a velmi urputní. Dneska Alena tvoří pár s jakýmsi nepasovaným, ale dostatečně uznávaným vůdcem party. Už je také závislá. S přítelem se milují, přespávají po sklepech a vybydlených bytech, a nemají sílu a možná už ani chuť něco na tom měnit. A nakonec se vyplnila i matčina rada: Alena si příležitostně vydělává prostitucí. Ale nemá se jako princezna, to ani omylem. Potřebuje peníze na pervitin.

 

Aleš

Do čtyřiceti let žil se starou maminkou. Starali se o sebe tak nějak vzájemně. Aleš v dětství prodělal zánět mozkových blan, což nezůstalo bez následků. Aleš měl snížené IQ až k hranici debility. Maminka ho však dokázala naučit chodit nakupovat, uklidit, doprovázel ji na úřady, k lékaři, apod. Oba měli důchod. Maminka starobní, vdovský, Aleš invalidní. 

Maminka umřela doma. Bylo jí zle, upadla vedle postele. "Jen se se mnou netahej, Aleši, ještě si uděláš kýlu!" řekla synovi skoro již devadesátiletá žena, a ten ji opravdu nechal na zemi. Dva dny. Pak se i jemu zdálo divné, že matka nevstává a navrhnul, že půjde k sousedce, aby matce zavolala doktora. "Ale kdepak, to bude dobré, " zašeptala maminka, jednou nohou již na druhém břehu, a Aleš ji zase poslechl a nikam pro pomoc nešel. Až když měl hlad a nenašel peníze, zaklepal na sousedy a ti zavolali sanitku. Pozdě.

Aleš s maminkou bydleli v krásném prostorném bytě v žádané lokalitě. Jednou nájem zaplatil, podruhé zapomněl, pak nemohl najít peníze... Majitel domu, který tuhle rodinu znal od malička, dům restituovali jeho rodiče, kteří už nežili, věděl přesně, jak se věci mají. Ale ten byt! Ten skoro volný krásný byt! Skoro...

Aleš dostal výpověď. Nevěděl, co má dělat. Bydlel v bytě dál, až majiteli došla trpělivost a nechal Aleš vystěhovat. Věci, které neměly cenu. prozatím nacpal do sklepa. Než si Aleš něco najde. Vždyť přece není svině! Aleš si nic nehledal. Jak? Kde? A proč? Pan majitel mu "vysvětlil", že byt potřebuje rekonstrukci. Aleš to pojal po svém. Jednoduše se nastěhoval do sklepa- ke svým věcem. Když byl byt luxusně upraven a znovu pronajat tentokrát pravidelně a tučně platícím nájemníkům, kteří ovšem potřebovali i sklep, patřící k bytu, sklep nechal majitel vyklidit a vyčistit, a... zamknout, pochopitelně.

Aleš nějakou dobu přespávala na rohožce domu, pak ho sousedi odvedli na sociální odbor, dům byl opatřen novým zámkem, a Aleš skončil na ulici. Přespával v nedalekém parku. Lidé mu tam dávali teplé oblečení, jídlo, a nakonec mu někdo pomohl vyřídit si dávky a sociální byt. Přestože měl kurátora, opět nezvládal platit, pak si nevyřídil potřebné papíry pro pokračování důchodu a dávek, a opět skončil na ulici. Tentokrát byla zima, mrzlo, a jednoho dne ho lidé našli pod lavičkou v bezvědomí. Odvezla ho sanita, ale po dvou dnech v nemocnici zemřel. 

 

Kolik lidí, tolik osudů, říká se. U bezdomovců to platí také, ale má to ještě doušku: Co bezdomovců, to diagnóz. Kolik procent z nich má nějaké psychické onemocnění, mentální či tělesné omezení, které jim brání vyhrabat se ze svého neutěšeného života aspoň o stupínek, dva výš?

Alkohol, drogy. Svinstvo, které často doprovází lidi bez domova, ale alkoholismus a zneužívání návykových látek je také diagnóza. U některých to bylo příčinou pádu na dno, ale je dost takových, kteří s k tomu dostali právě až na ulici. Ani tady procento neznám a nezná ho asi nikdo. A co s tím, jak pomoci, to neví asi taky nikdo.

A tak budou stále bloumat po ulicích a bojovat o svůj mizerný život až do konce. Někteří umrznou, další budou zabiti, selže jim organismus, prostě nečeká je smrt v milosrdné posteli, nad kterou se sklání ošetřující nebo i milující osoba. To je jisté. Nikdo nerozhodne, jak dalece si jsou svým osudem vinni.

Ale kamenem ať po nich hodí ten, kdo sám bez viny spolehlivě je.

 

 

Autor: Ivana Dianová | pátek 9.12.2022 4:46 | karma článku: 45,23 | přečteno: 8547x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 18,55 | Přečteno: 379x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

Nevím přesně, zda je to dar nebo prokletí. Jsem pro jistou skupinu obyvatel nepřehlédnutelná a neodolatelná. Vlastně s tím nic nechci dělat, i kdyby to šlo, když se tak nad tím zamýšlím.

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 24,24 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,67 | Přečteno: 10391x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma: 29,94 | Přečteno: 902x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Kšeft století

Nejsem obchodně zdatná. Vůbec. Nemám v sobě to pnutí a když se občas snažím v tomto směru něco podniknout, kdekdo mě dokonale očůrá. Tím víc mě fasinují lidé, kteří to mají naopak, zejména když tím nepoškozují druhé.

21.3.2024 v 14:46 | Karma: 31,72 | Přečteno: 920x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 629
  • Celková karma 32,14
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš", ...a také Danajka.  Psát mi můžete na ohlasynablogdanajka@seznam.cz             Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy